Turneringar i UBGF:s regi:

Torsdagsturneringarna

Varje torsdag kl 18.30 (registrering 18.15-18.30). Turneringarna spelas på Västertorgbaren, Västertorg 5B, Uppsala. Lottning sker prick 18.30. Spelare som inte kommit eller ringt och sagt att de kommer innan lottningen sker är inte garanterad plats i turneringen. Nya spelare har möjlighet att delta vid två tillfällen utan att behöva betala medlemskap. För att få spela därefter måste man bli medlem i Uppsala Backgammonförening (eller vara medlem i Svenska Backgammonförbundet). Medlemsavgiften i Uppsala Backgammonförening är 100 kronor per år. Turneringarna är kostnadsfria (förutom kostnaden för medlemskapet). Matcherna spelas till 5 poäng, förutom seminal och final som spelas till 7 poäng.

Den spelare som samlat ihop flest poäng under terminen får förutom titeln Poängjaktsvinnare även en ståtlig pokal. De 12 spelare som samlat flest poäng under säsongen (terminsvis) får delta i terminens slutspel, där ytterligare en pokal står på spel. För senast uppdaterade poängställning, se poängjakten. Matcherna ger rankingpoäng på Uppsalarankingen samt på Sverigerankingen.

Torsdagsturneringarna samt Poängjaktslutspelet spelas enligt SBGF:s regelverk, med klockregeln "Preferens", med obligatorisk klocka i matcher som från början "ligger efter" på grund av "extraomgångar". Undantag görs för nya spelare, som inte behöver spela med klocka under sina två gratis provturneringar samt att om någon av spelarna i en match aldrig spelat med klocka tidigare får båda spelarna två minuter extra.

För grundläggande regler om hur backgammon spelas, se avsnittet om Grundläggande backgammonregler.

Uppsalamästerskapet

Varje år sedan 1991 har en Uppsalamästare i backgammon korats. Efter säsongens slut (spelas i början av januari) har de 8 högst rankade spelarna på klubbens egen rankinglista gjort upp om titeln i en turnering med 4 seedade platser. Matcherna spelas till 15, 17 och slutligen 19 poäng i finalen. Matcherna ger rankingpoäng på Uppsalarankingen samt på Sverigerankingen.

Nyårsrullen

Nyårsrullen spelades för första gången i januari 2006 spelas samtidigt som Uppsalamästerskapet. Denna turnering är öppen för samtliga spelare som är medlemmar i Uppsala Backgammonförening eller Svenska Backgammonförbundet. Matcherna ger rankingpoäng på Uppsalarankingen samt på Sverigerankingen.

Klubbmästerskapet

Klubbmästerskapet spelades för första gången i slutet av vårterminen 2006 och tanken är att det ska spelas helgen innan poängjaktsslutspelet på våren. Samtliga betalande medlemmar i föreningen är välkomna att delta. Matcherna spelas till 13, 15 (semi) och slutligen 17 poäng i finalen. Matcherna ger rankingpoäng på Uppsalarankingen samt på Sverigerankingen.

Williams Cup/Uppsala Open

Rankingturnering som förutom ranking på Uppsalarankingen även ger rankingpoäng på Sverigerankingen. Spelas normalt i slutet av augusti.

Övriga turneringar:

SBGF:s hemsida finns en tävlingskalender där t ex samtliga turneringar i Stockholm finns listade. Klicka på "Tävlingar" i vänsterkolumnen hos SBGF.

Hos Chicaco Point finns denna kalender där alla internationella tävlingar finns listade.

Uppdaterad 28 November, 2014 19:19