Uppsala Open 2012

(Turneringsträden hittar ni längst ner på sidan)

Det var till slut 11 tappra spelare, varav 6 stycken utomsocknes, som hade samlats inför lottningen i Grekiska Kulturhuset i Uppsala. Tävlingsledare Micke Nilsson meddelade att han inte hade för avsikt att delta för att kunna koncentrera sig på att rodda turneringen. Denna bortförklaring köptes dock inte av de tillresta spelarna, så med den övertalade Micke blev det istället jämna 12 spelare 50/50 mellan Uppsala och Storstan.

Med anledning av deltagarantalet och den raka consolationturneringen fick fyra spelare bye i main och två i consolation. Ödmjukt nog lyckades Micke med att få extrarunda både i main och eventuell consolation. Den som delade detta öde i samma match var den gode Marvin Khattar. Matchen var relativt jämn, ett par partier där jag tror att Marvin ledde 2-1. Sedan övergav tärningsgudarna Marvin och istället fick Micke allt han pekade på och hastigt och olustigt hade Micke vunnit matchen med 13-2.

Mickes motståndare i kvartsfinalen var vinnaren mellan Anna Jändel-Holst och Marie Gustavsson. Här var det Marie som som tog befälet och höll det hela vägen och gav inte riktigt stackars Anna någon chans.

I semifinalen mot Micke fortsatte Marie på samma sätt mot Anna och gick snabbt upp till ledning med 8-2. Micke jobbade sig sedan upp ur bryggan till 11-7 och kunde där via en fyrkub i ett race ta sig upp till 11-11. Med momentum på sin sida rullade Micke sedan också hem hela matchen.

Två ytterligare spelare som fick sämsta möjliga lottning var Ingrid Söderstjerna och ”Keiser” Konrad Fröschl (som till på köpet fick punktering på väg till tävlingen). Ingrid hade värmt upp inför turneringen med att spela mot XG, där XG hade meddelat att Ingrid inte hade jättetur med tärningarna utan gav ”betyget” ”inte din dag”. Modigt nog trotsade Ingrid XG:s visdom. Det visade sig dock att XG visste vad det pratade om och efter en stark inledning av Konrad kämpade Ingrid sig tillbaka upp till 8 poäng, men sedan visade Konrad vem av dem som var starkast för dagen och tog hem segern.

Den som sedan skulle få det tvivelaktiga nöjet att få möta Konrad var vinnaren mellan Uppsalas Backgammons kulturdirektör Mattias Rosendal och Åsa Starfjord. Denna match var jämn och stod 11-11 innan Mattias till slut kunde ta hem segern. Åsas kamrater tyckte det varken var gentlemannamässigt eller gästvänligt som Uppsalaspelare att vinna. Till detta replikerade Mattias med glimten i ögat att han ju hade varit snäll som lät henne få 11 poäng.

Om det var tärningsgudarna som ogillade denna skämtsamma men mindre ödmuka kommentar eller om Mattias helt enkelt bränt allt krut mot Åsa vet jag inte. Hur som helst så var det Konrad som tog hem segern i denna kvartsfinal.

På den undre ”Bye-halvan” var det Niklas Farhat som var först ut. Han mottog glatt beskedet att han fick en bye för att sedan kraftfullt kräva omlottning när han såg vem han skulle få möta. För motståndet i kvartsfinalen stod nämligen ingen annan än Ali ”Korte kurden/Kaffehandlar’n” Marankoz, som gått på vatten det senaste året. Omlottning blev det dock inte och det var nog Niklas glad för till slut. Det blev nämligen så att Ali sällsynt nog fick känna på hur det känns att förlora och en mycket nöjd Niklas såg istället fram mot semifinal.

Övriga två på undre ”Bye-halvan” var Uppsalas gamle Svenska Mästare Dennis Nilsson, som gjorde ett av sina numera ganska sällsynta gästframträdanden samt Zhina Bergström. Denna match blev både rätt lång och jämn, men till slut var det Dennis som stod som vinnare.

Inför semin mellan Micke och Konrad frågade Micke ödmjukt om Konrad ville ”deala” då endast finalisterna var garanterade prispengar. Konrad meddelade dock att han precis köpt en restaurang och behövde alla pengar. Gott så…  Det visade sig här att Tärningsgudarna verkar gilla de ödmjuka och med tärningar nästan i klass med i matchen mot Marvin var det Micke som tog hem en överraskande skrällseger mot Keiser Konrad.

Under tiden spelades semifinalen mellan Niklas och Dennis. Här tog Dennis raskt en stor ledning och såg ut att defilera till final. Niklas gav sig dock inte och tog in hela försprånget och i DMP så hade han i princip vunnit matchen. Då visade Dennis vem som är Svensk Mästare och vände och vann mot en smått förtvivlad Niklas.

Det var därmed dags för final mellan de båda Uppsalaiterna Micke och Dennis. Micke fortsatte på segerreceptet mot Konrad och erbjöd Dennis att jämna ut prispengarna något. Men liksom Konrad tackade Dennis bestämt nej till detta eftersom han av princip aldrig dealar. Gott så…

Matchen stod länge och vägde och efter en stund stod det 4-4, men sedan tog Dennis kommandot och gick upp till ledning med 9-7. Efter kub från Dennis tog Micke över kommandot i partiet och hamnade till slut i följande läge, där Micke (vit 7p) skickade en rekub som Dennis (svart 9p) efter långt stekande beslutade sig för att ta:


Micke rullade här något i stil med 4-3 och hoppades förtvivlat att Dennis inte skulle rulla en sexa, utan istället gärna en etta. Mickes önskan slog in, men inte bättre än att Dennis rullade ut dubbel 5 och ridån var i princip redan nere och man hörde den feta damens sång svagt i bakgrunden. Här visade dock Micke oväntad styrka och skicklighet och rullade ut en vacker dubbel 2. Ridån gick upp igen, damen slutade sjunga och mycket oväntat stod det helt plötsligt 11-9 till Micke.

Micke passade här på att överdrivet ödmjukt fråga om Dennis fortfarande inte ville omfördela prispengarna, men Dennis stod fast i sin princip att inte deala. Denna överdrivna ödmjukhet verkade till en början att imponera lite på Tärningsgudarna då Micke gick upp till 12-9. Dennis gav sig dock inte utan tog en rutinerad gammonseger i Crawfordpartiet och då satt vi där med ett DMP för matchen (Micke fick inte anledning att utnyttja sitt fridropp).

Det blev ett svängigt slutparti där Dennis till en början hade ett litet övertag som Micke lyckades vända och i slutet var Dennis i ordentlig brygga (fler som har svårt att släppa den bilden?). Micke lyckades här pulla hem en prime och slå tillbaka Dennis som fick tillbringa mycket tid på vall, men Micke lyckades inte bättre att han hamnade med tre puckar på sexpunkten med Dennis på vall samt med puckar i Mickes bo på fem- och fyrpunkten och Micke hade sedan jämn fördelning på punkterna 1-3. Detta åtföljdes av en synnerligen orutinerad 5-4 som inte plockade av någon, men som lämnade direktskott på sexor och flera kombinationsskott.

Dessutom hade Dennis här ett inte helt oävet bo själv, utan (för Micke) dessvärre ett fempunktsbo med blotta på ettan och extra byggare på sexan. Dennis visade här mästartakter och träffade enkelt Mickes blotta, men misslyckades med att täcka upp blottan i sitt bo. En något deppad Micke ser då en etta trilla ut ur sin kopp och slår upp Dennis blotta. Dennis kan inte svara med träff, utan istället hoppar Micke ut med en sexa och trots flera poliser lyckas Micke ducka alla skott på vägen hem och tar hem en överraskande turneringsseger!

I consolationturneringen visade Ali att hans förlust i första omgången bara var ett tillfälligt farthinder och fortsatte sin vana trogen att gå på vatten. De som fick känna på hur det känns att bli överkörd av Ali var i tur och ordning Zhina, Marvin (som först hade slagit Ingrid, som verkligen inte hade en bra dag idag) och i finalen Anna (som slog Åsa i sin semi).

Tack till alla som förgyllde vår tävling med sin närvaro och jag önskar er alla lycka till i nästa veckas Swedish Open!

/Micke Nilsson

Vinnaren Micke Nilsson:

Hur tävlingen spelades:

Uppsala Open 2012 Main    2012-09-22    12 spelare.
16-spelare 13p
 
1 Mikael Nilsson
2 Marvin Khattar

3 Anna Jändel-Holst
4 Marie Gustavsson

5 Mattias Rosendal
6 Åsa Starfjord

7 Ingrid Söderstjerna
8 Konrad Fröschl

9 Niklas Farhat
10 Bye  

11 Ali Marankoz
12 Bye  

13 Zhina Bergström
14 Bye  

15 Dennis Nilsson
16 Bye  

Kvartsfinal 13p
 
Mikael Nilsson
Marie Gustavsson

Mattias Rosendal
Konrad Fröschl

Niklas Farhat
Ali Marankoz

Zhina Bergström
Dennis Nilsson

Semifinal 13p
 
Mikael Nilsson
Konrad Fröschl

Niklas Farhat
Dennis Nilsson

Final 13p
 
Mikael Nilsson
Dennis Nilsson

 Segrare 
 
Mikael Nilsson
Uppsala Open 2012 Consolation    2012-09-22    6 spelare.
Kvartsfinal 7p
 
Ingrid Söderstjerna
Marvin Khattar

Ali Marankoz
Zhina Bergström

Anna Jändel-Holst
Bye  

Åsa Starfjord
Bye  

Semifinal 9p
 
Marvin Khattar
Ali Marankoz

Anna Jändel-Holst
Åsa Starfjord

Final 11p
 
Ali Marankoz
Anna Jändel-Holst

 Segrare 
 
Ali Marankoz